Vanliga bilreparationer som kan göras hemma

Det finns några bilreparationer som kan göras hemma med lite kunskap och rätt verktyg. I den här artikeln går vi igenom några av de vanligaste bilreparationer som kan göras på din uppfart eller i ditt garage.

Byta olja på bilen

Att byta olja är en av de mest grundläggande bilreparationer du kan göra hemma. Du måste köpa rätt typ och mängd olja för din bil samt ett oljefilter. Du kan hitta dessa artiklar i din lokala biltillbehörsbutik. När du väl har förnödenheterna parkerar du bilen på ett plant underlag och värmer upp den i några minuter för att hjälpa oljan att flöda. Använd sedan en skiftnyckel för att ta bort oljeavloppspluggen och låt den gamla oljan rinna ut. När den gamla oljan har dränerats sätter du tillbaka avloppspluggen och tillsätter den nya oljan. Starta bilen och kontrollera om den läcker.

Byta tändstift

En annan vanlig reparation som kan göras hemma är att byta ut bilens tändstift. Detta är en relativt enkel reparation som kan göras med några få verktyg. Du måste ta bort tändstiftsledningarna en i taget så att du inte blandar ihop dem. Använd sedan en skiftnyckel för att lossa tändstiften och ta försiktigt bort dem. Sätt i de nya tändstiften, dra åt dem för hand och använd sedan skiftnyckeln för att ge dem en sista vändning. Byt ut tändstiftsledningarna och starta bilen för att kontrollera att de nya tändstiften fungerar som de ska.

Person som fyller på olja i sin bil.

Byta koppling i växellådan

Om din bil har en manuell växellåda kan du behöva byta ut kopplingen vid något tillfälle. Detta är en mer komplicerad reparation än att byta olja eller tändstift, men den kan göras hemma om du har rätt verktyg och kunskap. Du måste ta bort växellådan från bilen för att komma åt kopplingen. När du väl har tagit ut växellådan kopplar du loss kopplingskabeln och tar bort den gamla kopplingen. Montera den nya kopplingen och sätt ihop växellådan igen. Montera sedan växellådan tillbaka i bilen och koppla in kopplingen igen med kabeln. Starta bilen för att testa den nya kopplingen.

Dra åt bultar och skruvar samt smörja rörliga delar

Om du hör konstiga ljud från bilen är det troligt att något sitter löst eller behöver smörjas. Många av dessa reparationer kan göras hemma med några enkla verktyg. Kontrollera först alla bultar och skruvar för att se till att de är täta. Använd sedan ett smörjmedel på alla rörliga delar som gnisslar eller fastnar. I de flesta fall löser detta problemet.

Om något fel verkar allvarligt

Om bilen börjar skaka eller vibrera kan det vara ett tecken på ett allvarligare problem. Ett potentiellt problem är slitna stötdämpare eller fjädrar. Dessa delar hjälper till att absorbera stötarna från stötar i med tiden kan de slitas ut och måste bytas ut. Den här reparationen är mer komplicerad än de andra som vi har nämnt och bör endast utföras av erfarna mekaniker.

Detta är bara några av de vanligaste bilreparationer som kan göras hemma. Med rätt verktyg och kunskap kan du både spara dig en resa till bilmekanikern och lite pengar. :)


Skrivet av Tony Lundberg

Skriv en kommentar